Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης


   Την Παρασκευή 6 Μαρτίου τα μικρά μας σαΐνια μαζί με τους συμμαθητές τους επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης.
   Στην αρχή ο καιρός ήταν μουντός, έτοιμος να βρέξει αλλά ο ήλιος μάς έκανε το χατίρι και μέχρι να φτάσουμε έξω από το Μουσείο μάς χαμογελούσε από ψηλά.
 

 Είδαμε κάτω από τα πόδια μας μια ολόκληρη πόλη να απλώνεται. Μάλιστα σε ένα σημείο που έμοιαζε με πηγάδι πετάξαμε και μερικά ψιλά , έτσι για το καλό..
   Φάγαμε το κολατσιό μας , παραδώσαμε τα μπουφάν και τις τσαντούλες μας και ξεκίνησε η ξενάγησή μας.   Είδαμε στην αρχή πολλά αντικείμενα από τα σπίτια που βρίσκονταν στους πρόποδες του ιερού βράχου.(Εδώ που τα λέμε πολλοί τυχεροί να ανοίγουν το παράθυρό τους οι αρχαίοι Αθηναίοι και να βλέπουν την Ακρόπολη).Πιο πέρα να και ένα αφιέρωμα στον γιατρό , τον Ασκληπιό. Ένας μικρός τύμβος με μια μάσκα μαρμάρινη και δυο μάτια να σε κοιτούν , λες και ήταν αληθινά!! Μάθαμε ότι ήταν αφιέρωμα ενός Αθηναίου στον διάσημο γιατρό μιας και έκανε καλά την γυναίκα του.
   Και να τα σκαλιά μπροστά μας. Σαν να ανεβαίνουμε προς τα Προπύλαια.

 Μπροστά μας μια μετώπη από τον παλιότερο ναό με τον Ηρακλή. Παντού σε όλο το χώρο αγάλματα. Διασκορπισμένα , όπως ήταν και παλιά στην Ακρόπολη. Και πολλά αγάλματα της Αθηνάς,μικρά και μεγάλα.Λογικό βέβαια, μιας και ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος σε αυτήν.Αγάλματα με σημάδια φωτιάς, από τότε που οι Πέρσες έκαψαν την πόλη το 480..


    Οι αγαπημένες μας Καρυάτιδες. Ψηλές ψηλές και όμορφες. Λυπημένες όμως μιας και περιμένουν την μικρή τους αδερφή που βρίσκεται μακριά.......Πάντως η θέση της είναι εκεί, και την αναμένει...
   Και ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο. Τα τμήματα από τον Παρθενώνα εκεί. Και εδώ λυπημένα...Οι  μετώπες αλλά και ο Δίας με την Αθηνά που ξεπροβάλλει από το κεφάλι του περιμένουν και αυτοί και τους υπόλοιπους που διακοσμούσαν τον Παρθενώνα. Οι θέσεις έτοιμες ....και περιμένουν. Να επιστρέψουν στην γενέτηρά τους,στην πατρίδα τους.
    Και απέναντι ο Παρθενώνας !! Να δεσπόζει από ψηλά, αιώνες τώρα!!
Κάτι μας ψιθυρίζει, κάτι μας λέει, κάποια επιστροφή περιμένει.............Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου